ПРОЈЕКАТ "ЗВУЦИ МОГА КРАЈА"

 


Центар за промоцију науке сваке године расписује Јавни позив за подношење пријава за финансијску подршку пројектима промоције и популаризације науке.

Јавни позив односи се на сва заинтересована научна, научно-стручна друштва, школе, центре за стручно усавршавање, удружења и друге организације, али и појединце преко научних клубова који могу да поднесу своје пријаве за избор пројеката промоције и популаризације науке и технике, којима Центар пружа финансијску подршку.

Циљ Јавног позива је подизање нивоа научне писмености и ширења научне културе спровођењем поступка децентрализације промоције и популаризације науке на територији Републике Србије; подршка разноврсним и иновативним пројектним приступима из области промоције и популаризације науке који покривају интересовање и потребе опште популације; подршка иновативним и високо утицајним пројектима који имају велики обухват у циљу развоја и побољшања квалитета пројеката из области промоције науке од глобалног значаја и подршка креативним пројектима који афирмишу доступност знања у отвореном простору путем научно популарних експоната, како би се научни појмови, феномени и чињенице усвојили кроз непосредно искуство.

Позив је подељен у три категорије, од којих је свака посебно финансирана и обухвата различите типове пројеката. Прва категорија расписује се за пројекте популаризације науке у Научним клубовима, друга категорија обухвата пројекте промоције науке у читавој земљи, а трећа категорија се расписује за подршку идејним решењима за интерактивне експонате у парковима науке. Право учешћа имају појединци у оквиру научних клубова (обавезно у 2 научна клуба), уз писану сагласност научних клубова, као и самостално сва научна, научно стручна друштва, школе, центри за стручно усавршавање, удружења и друге организације које се баве унапређењем научноистраживачког рада, популаризацијом и промоцијом науке.

Пројекат „Звуци мога краја“, аутора Снежане Шалаи  Тибор, наставника музичке културе у ОШ „Вук Караџић“ Шабац (ИО Мачвански Причиновић) је прошао у веома оштрој конкуренцији у 2. категорији и одобрена средства за реализацију су  192.000 динара.

У пројекту ће учествовати пет основних школа из Шапца: ОШ “Вук Караџић“ Шабац; ОШ „Јеврем Обреновић“ Шабац; OШ „Мајур“ Мајур, ОШ „Николај Велимировић“ Шабац, ОШ „Стојан Новаковић“ Летњиковац; и 3 из Лознице: ОШ „Вук Караџић“ Лозница, ОШ „Кадињача“ Лозница, ОШ „Јован Цвијић“ Лозница. Сем основних школа (учесница пројекта), партнер је и ЦСУ Шабац. Пројекат ће трајати шест месеци (од октобра 2020. године до априла 2021. године. Ученици и наставници ће се бавити истраживањем народних песама, игара, ношњи и инструмената из  Мачванског округа. На завршној манифестацији представиће резултате истраживачког рада.

Kоначна ранг листа:

http://prijave.cpn.rs/rezultati-javnog-poziva-2020/

Коментари